Att jobba i Myanmar

Hej igen! Vi inleder nu den sista spurten innan det blir dags att åka tillbaka igen den 14 Mars, I det inkluderas 3 veckors semester inne i land så det är i princip denna kvar med Engelska undervisning.

Vi märker också att den äldre engelska gruppen med de som ska till Singapore försvinner en efter en nu, en del kommer klara sig utmärkt andra kommer att få kämpa. Vi har bara haft dem i en och en halv månad men jag tror att det har hjälpt ändå.

Den yngre har börjat men slutproven i skolan så förra veckan blev den sista med dem. Men det är kul att se att de har verkligen utvecklas eller i alla fall så vågar de prata mer än i början och de har bättre engelska än majoriteten i landet som vi möter.

 

Det blir ett lite längre inlägg nu men om har intresse så kan man hänga på.

Det finns en sak som har fastnat i tankarna lite gran, jag har nog nämnt det tidigare, men här i Myanmar så är jobb läget ganska dåligt. Första av allt jobbar barn ofta och dessutom är arbetstiderna förfärliga. Ett exempel är en i församlingen för sökte jobb nyligen och hon fick ett(men slutade ganska snart igen pga. dåliga förhållanden), så här såg jobbet ut – 12 timmars arbetsdagar, varje dag i veckan och 100 000 kyat i lön(typ 700 kronor) i månaden. På ett väldigt bra jobb så är lönen då runt 300 000 kyat månaden och kanske 8-10 timmars arbetsdagar, men de är inte enkla att få. Det är ofta som familjen bor tillsammans även om barnen är vuxna för hjälpas åt att försörja varandra.

Men i alla fall, oavsett så behöver man ett jobb för att överleva. Det jag har sett är att i kyrkan här är det ett av deras fokus också ligger lite åt hållet att få folk att bli självförsörjande i församlingen och det är inte konstigt för många bönen ämnen handlar ofta om hjälp med ekonomin.

Jag har tre exempel på detta:

Ett exempel är Taxi förare vilket det finns väldigt gott om i landet och det är många företag och privat person som lånar ut en bil som taxi till bättre eller sämre villkor. De har i princip ett system här där man kan få tag på en bil som man hyr och sedan betalar 10 – 15 dollar (typ 10 – 15 000 kyat) varje dag till ägaren, det kanske inte låter som mycket men på grund av de låga priserna på taxi så tar det sin tid att få in. En del firmor tillåter inte att person tar ledigt en dag utan ska ha pengar även om man inte kör taxin. Men då så har vår handledare William köpt en taxi bil som han lånar ut med bättre villkor än andra företag till en som han känner. Vilket I princip tillåter honom försörja sin familj på ett lite enklare sätt.20160210_145659

Andra exemplet är en familj i församling som kyrkan hjälpte genom att starta en liten flipp-flopp fabrik hemma i deras hus. Det är inte jättebra betalt, runt 7000 kyat om dagen, men det räcker för att försörja dem med mat tillskillnad mot om de skulle vara arbetslösa som innan. Och de har inte lika hemska arbetstider som är alternativet.

Sista exemplet jag har är nog det enklaste men som en då gör en stor skillnad för individen. Och det är att det finns ett stort gäng människor som går runt och samlar in ”skräp” eller mer korrekt saker som kan återvinnas. De har vissa speciella vagnar som de går med dem och samlar vissa saker och sedan säljer de vad de hittade. De samlar plastflaskor, burkar, all typ av metaller och ofta saker som blivit över vid byggarbetsplatser.20160210_150342

En man i församling som hans bibliska namn är Abraham(inte hans burmesiska namn), han sysslar med detta. Tidigare hyrde han en vagn av det företag och när han gjorde det så var han tvungen att sälja allt han samlade in till det företagen som betalade väldigt dåligt och han fick kämpa mycket för att få in till mat för hans fru och barn. Men det kyrkan då gjorde var att helt enkelt gå in och köpa en egen vagn åt honom. De är troligtvis inte så dyra men han skulle själv aldrig kunna samla ihop till en med de arbetsförhållanden han hade och det gör en otrolig skillnad för hans arbetsbörda.

Detta var bara några exempel jag tänkte jag skulle dela för er i Sverige för vi har väldigt bra arbetsförhållanden och att bara jobba 8 timmar(eller till och med 6 för vissa) om dagen och bara 5 dagar i vecka är något majoriteten här bara kan drömma om och då prata jag utifrån vad jag sett i Yangon som är en av det ”rikaste” städerna i landet dessutom(man undrar lite hur det ser ut på andra platser). Man inser lite skillnaden mellan fattiga och rika länder när man ser situation som många här har. Det är stor skillnad också när man läser om det och när man faktiskt ser det med egna ögon.

Det var detta jag tänkte dela hoppas ni har det bra borta i Sverige nu när våren börjar!!

//Mvh Kristoffer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s