Lungt val!

Nu är valet över här i Myanmar och det gick förvånansvärt lugnt till. Var vi bodde så verkade röstningen ha gått väldigt smidigt och det var inga långa köer till lokalerna. I landet så hade ungefär 30 miljoner av landets 55 miljoner rösträtt. En del som inte kunde rösta kunde inte det för att deras stam ligger i väpnat konflikt med regeringen, en del hade inte fyllt i papperna ordentligt som behövdes och andra som hade inte fullständigt medborgarskap i landet.

Men hur som helst så gick valet väldigt smidigt och även om det fortfarande är runt en vecka kvar tills slutresultatet är klart så har NLD fått klar tecken att de har fått över 50% av platserna i parlamentet(över 67% av rösterna). Och militären har gjort det klart flera gånger att de tänker acceptera resultatet.

Nån dag sen ringde Obama till Presidenten här Thein Sein och gratulerade honom för att han hade lett landet ett stort steg mot demokrati. Så det är bara att tacka Gud för valet!

Här kommer några bilder från en av vallokalerna. DSC00412 DSC00428 DSC00418 DSC00424

Vägen fram till vallokalerna var avstängt för cyklar och bilar och det var lite vakter överallt för att se till så att det var lungt. De kollade lite på oss när vi kom med våra kameror men de verkade inte bry sig allt för mycket. De såg väldigt trötta ut, många hade troligtvis varit där sedan morgonen.

DSC00417

När vi kom dit så gick man ut med sin gamla mor eller mormor som hade varit och röstat. Hon var väldigt gamla och han höll i henne hela vägen för att hon skulle kunna rösta i valet. Och det var väldigt hysteri i landet över att rösta för att för många är det första valet som de får rösta i någonsin. Så även gamla och sjuka ville ta sig dit för att rösta.

Det var lite rapporter om val fusk också som kom ut men på liten nivå, några byar hade inte fått rösta alls, och en politiker skar av sig fingret(de doppade lillfingret i något sortens färg för att få rösta) i vallokalen eftersom han inte fick rösta på sig själv och sitt parti. Sen var det några röster som stals av regeringspartiet men det var på en sådan lite nivå så att i slutresultat blev ändå NLD vinnare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s