Val eller festiVAL?

Det är ungefär en vecka kvar till valet nu och valkampanjerna är i gång för fullt. Nu här i dagarna hade de en kampanj nästan precis utanför vårat hus. Där NLD(national league for democracy), som tros vinna valet(om det går rätt till) och har väldigt stort stöd bland befolkningen, körde ditt en last bil och hade lite av en konsert. Folket skrattade, sjöng och dansade tillsammans när partiet stod för underhållning. Folket här älskar verkligen partiet och man ser deras flaggor överallt i alla fall i Yangon.

DSC00383    DSC00399 DSC00388 DSC00380

Valet i Sverige är rätt så tråkigt jämfört med detta, här är det verkligen en folkfest och detta kan dessutom bli det första demokratiska valet sedan militären tog makten för över 60 år sedan, så folk är väldigt spända här.

Även om större delen av folket stödjer NLD så kanske de inte får en makt position. eftersom systemet ser lite konstigt ut och militären har 25 perent av platsen oavsett resultat.

Folk är lite rädda också för valet även om många går ut för att vissa sitt stöd. En som vi pratade med uttryckte det så att han gick inte dit för han sa att han hade stora planer i framtiden och ville inte sitta i fängelset. Och en annan som kom ihåg valet 1990 hade köpt på sig mängder med ris i fall det skulle gå bli oroligt. Han berättade att efter valet 1990 så var alla affärer stängda i en månad. Få tror att militären kommer att släppa greppet om makten helt men det finns också väldigt stora förhoppningar. Det finns också en rädsla för ökad våld från extrema buddisterna mot minoritets grupper i samband med valet, som vissa hävdar stöds av militären.

Så just just är landet i en blandning av stora förväntningar och stor oro. Det verkar som det kommer att stå mellan NLD och USDP(militär stötta partiet) som redan har stöd från 25% av platserna oavsett resultat. Men många i befolkning säger att om, med stort fokus på OM, valet går rätt till så kommer NLD ha en klar majoritet. Men även om det är osäkert så väljer folk att dansa, sjunga och skratta tillsammans och i det vissa sitt stöd för sitt parti.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s