Tjuvar och festival

Här i veckan var det en stor buddistisk högtid här i Myanmar som kallades ”Light festival”. Vilket går ut på att folk sätter ut ljus överallt och ska tydligen vara väldigt gästvänliga under festivalen.

Vi gick ut en kväll för att kolla runt med en vän och då fick vi se vårt första brott, eller rättare sagt vi kom precis efter det hade hänt. De har haft problem med ökade brott i landet även om det fortfarande är lågt jämfört med andra delar av världen. Men nu hade en tjuv försökt ta något, men en person hade sett honom och skrikit. Han hade då sprungit ut i ett fält med höga växter och lite annat så att man inte såg honom. När vi kom så hade ett 30 tal burmeser och omringat stället. Barnen stod och kastade sten in och de äldre stod med bräder för att spöa upp tjuven med. En kvinna uppmanade vår burmesiska vän att att ta med kniven.

Ja vad ska man säga, lite skillnad från Sverige.

Vi fick reda på att i princip så kunde dem slå ihjäl tjuven om de ville men troligtvis skulle de bara spöa upp honom innan polisen fick honom. Dem tar inte lätt på sådant i landet här! Men alla tar ansvar för att sätta stopp på det även om de inte är utsatta för brottet.

DSC00361 DSC00368 DSC00350 DSC00355

Det var väldigt vackert ute med dem ljus de ställde fram, en del satsade mer än andra men allt var framställt av lokalbefolkningen. Det var en häftig känsla att gå ute längs med gator upptända av av levande ljus som ljus källa på natten samtidigt som det är fullmåne. Man skulle nästan kunna vara ute hela natten för att bara gå runt.

Det är lite kul också att även om människorna är fattiga och många knappt kan försörja sig så väljer de ändå att gå ihop för att göra en sån här sak. Det verkar som att det är extra viktigt just i en sån här situation att ha detta lilla extra i vardagen att se fram emot och njuta av.

Annonser

En reaktion på ”Tjuvar och festival

  1. Verkligen intressanta inlägg idag!
    Snacka om att ta lagen i egna händer där i situationen med tjuven.. Starkt som sagt att de går ihop så, men misshandel känns överdrivet minst sagt. Vilka vackra bilder på ljusen! Kul att ni fick vara med om det!
    Och valet.. ja, vi ber verkligen för att det ska få gå rätt och fredligt till nu!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s